Charlotte tortička
...výborná letná dobrota s vysokým obsahom bielkovín ;)

Ingrediencie: 6 väčšie vajíčka sladidlo nahrádzajúce 12 dkg cukru (použila som steviu a erytritol) 1 čajová lyžica čerstvej citrónovej šťavy 0,5 dl vody 7 dkg múky z ovsených vločiek štipka soda bikarbóny
+trošku kokosového oleja 175 10-15 minút 8-10 polievkové lyžice džemu 4 malé marhule 0,5 kg nízkotučného krémového tvarohu
10 dkg bieleho jogurtu sladidlo nahrádzajúce 14-15 dkg cukru 2 dkg čerstvej citrónovej šťavy 2 dkg kokosového cukru
2 dkg želatíny (na 0,5 kg tekutiny, výrobca: Liana) + 0,3 dl tekutiny/vody/najlepšie rozmixovanej marhuľe
Postup:

Predhrejeme rúru na 175°C.
Pomiešame múku a sódu bikarbónu.
Rozdelíme vajíčka.
Žĺtka vyšľaháme so sladidlom, čerstvou citrónovou šťavou a vodou.
Bielka dôkladne vyšľaháme zvlášť.
Spojíme zmesi: najprv sneh so žĺtkovou zmesou, až potom pridáme múčnu. Opatrne pomiešame.
Kokosovým olejom potrieme papier na pečenie (ak máte kvalitný papier na pečenie, ani netreba).
Na papieri na pečenie rovnomerne rozotrieme piškótové cesto.
Piškótu upečieme v predhriatej rúre za 10-15 minút.
Upečenú piškótu ešte teplú preložíme na utierku, odstránime spod nej papier a zabalíme do vlhkej utierky, zrolujeme.
Po vychladnutí piškóty ju potrieme džemom a zrolujeme. Piškótu pokrájame.
Do celofánom vystlatej formy/nádoby rozložíme rolky husto vedľa seba. Ak nám ostane z nakrájanej rolády navyše, odložíme na zakrytie.
Pripravíme tvarohovú plnku: pomiešame tvaroh, jogurt, sladidlo, cukor a citrónovú šťavu.
Želatínu pomiešame s tekutinou (0,3 dl) a na miernom ohni necháme roztopiť. Po vypnutí sporáka, počkáme pár minút, potom postupne pridávame k želatínovej zmesi tvarohovú a pritom miešame. Dôležité je, aby sme tvarohový krém pridávali postupne. Pozor, postup prípravy sa môže zmeniť, ak používate iný typ potravinárskej želatíny!
Do tvarohovej plnky pridáme 4 nakrájané marhule a pomiešame.
Piškóty zalejeme pripravenou tvarohovou plnkou, poukladáme zvyšné rolky (ak nám ostali) a v chladničke necháme stuhnúť aspoň 5 hodín.
Stuhnutý koláč vyklopíme z misky na tanier a odstránime fóliu.