Marhuľový cheesecake s posypkou
Ingrediencie:
...na korpus a na posýpku:
7,5 dkg kokosovej múky
7,5 dkg mandľovej múky
9 dkg tapioka škrobu (tapiokovej múky)
½ kávová lyžica sóda bikarbóny
Štipka soli
Sladidlo (sypké) nahrádzajúce 12 dkg cukru
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Cca 1,2 dl vody
...na tvarohovú vrstvu:
50 dkg krémového nízkotučného tvarohu
1 dl smotany na šľahanie
2,5 dkg tapioka škrobu (tapiokovej múky)
Sladidlo (sypké) nahrádzajúce 16 dkg cukru
3 vajíčka
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Vanilka/vanilková aróma
...na marhuľovú vrstvu:
30 dkg marhúľ (bez jadra)
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
2 polievkové lyžice (kokosového) cukru (samozrejme možno nahradiť trstinovým cukrom, iným sladidlom…aj s medom)
1 polievková lyžica psyllium husku (skorocel indický)
1/3 kávová lyžica škorice
1 polievková lyžica rumu
1 dl vody
Postup:
1.Pripravíme korpus a posýpku: pomiešame suché ingrediencie a potom pridáme aj tekuté a dôkladne pomiešame.
2.2/3 zmesi vtlačíme do (vymastenej, posypanej) tortovej formy.
3.Zvyšok rozsypeme na plechu s papierom na pečenie a upečieme (grilujeme) za 3-5 minút. Treba dávať pozor, aby sme posýpku nepripiekli.
4.Medzitým pripravíme tvarohovú vrstvu: všetky ingrediencie dôkladne pomiešame.
5.Zmes prelejeme do tortovej formy s korpusom a upečieme v predhriatej rúre pri 160° za 50 minút.
6.Pripravíme marhuľovú vrstvu (až vtedy keď sa tortička upiekla): nakrájané marhule s ostatnými ingredienciami pomiešame a na miernom ohni trošku varíme – kým časť tekutiny sa odparí a zvyšok zahustí.
7.Marhuľovú zmes rozložíme na povrchu už upečenej tortičky, posypeme posýpkou a dáme do chladničky na min. 6 hodín.

