Celozrnné reformované “bratislavské" rožky

December 3, 2017

Ingrediencie (na 13 ks): 
...na cesto: 

13 dkg celozrnnej špaldovej múky
7 dkg múky z ovsených vločiek
1/2 sáčok sušeného droždia
1 menšia čajová lyžica pšeničného lepku
štipka soli
1 čajová lyžica psyllium husku
7 dkg kokosového oleja (podľa pôvodného receptu 8 dkg masla)
sypké sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru
1 čajová lyžica kokosového/trstinového/hnedého cukru (ak aj tých 8 dkg cukru je kokosového/trstinového/hnedého, tak netreba)
1 vajíčko
4 polievkové lyžice (rastlinného mlieka)

...na plnku:
10 dkg veľkých žltých hrozienok

8 dkg orechov

2 dkg kokosu

6 dkg (práškového) erytritu

1 čajová lyžica psyllium husku (Skorocel indický)

1 polievkový lyžica rumu (alebo pomarančovej šťavy)

+podľa chuti sušená pomarančová kôra, vanilka, škorica, atď. 

+ extra vajíčko na potretie rožkov pred pečením 

Postup:
1. Pomiešame prvých 6 ingrediencií ("sypké zložky").
2. Pomiešame mlieko, vajíčko, cukor/sladidlo a roztopený kokosový olej (nie horúci). 
3. Spojíme zmesi a dôkladne (!) pomiešame.
4. Cesto necháme kvasiť/odpočinúť cca pol hodinu. 
5. Medzitým pripravíme plnku: všetky ingrediencie dôkladne rozsekáme, pomiešame. 
6. Cesto rozdelíme na 13 častí (treba odvážiť cesto a rozdeliť 13) a tvaruje 13 guliek. 
7. Takisto plnku rozdelíme na 13 častí. 
8. Ako na obrázku (žiaľ nie moc kvalitné fotky), rozvaľkáme cesto na oválnu formu (najlepšie medzi dvoma papiermi na pečenie) a do stredu cesta dáme plnku (v tvare valca). Zrolujeme cesto, tvarujeme, rolujeme, upravíme do tvaru rožkov. 

9. Rožky poukladáme na papier na pečenie a ich povrch potrejeme vyšľahaným vajíčkom.  
10. Rožky necháme odpočinúť cca 20 minút a upečieme ich v prehriatej rúre pri 180° za cca 15-20 minút. 
Trošku sa cesto rozprasklo pri pečení, ale ako vidíte na obrázku, žiadna estetická vada to nie je :) Keď som vyberala večer už upečené rožky z rúry,  myslela som si , že kvôli prasknutiu "to nebude recept na zdielanie", ale ráno keď som ich uvidela pekne stuhnuté a ochutnala,  zmenila som svoj názor :). Fakt chutia dobre, sú pekné a vôbec nie je komplikovaná ich príprava ;)

 

 

 

 

Please reload

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now