Celozrnné reformované “bratislavské" rožky
Ingrediencie (na 13 ks): ...na cesto: 13 dkg celozrnnej špaldovej múky 7 dkg múky z ovsených vločiek 1/2 sáčok sušeného droždia 1 menšia čajová lyžica pšeničného lepku štipka soli 1 čajová lyžica psyllium husku 7 dkg kokosového oleja (podľa pôvodného receptu 8 dkg masla) sypké sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru 1 čajová lyžica kokosového/trstinového/hnedého cukru (ak aj tých 8 dkg cukru je kokosového/trstinového/hnedého, tak netreba) 1 vajíčko 4 polievkové lyžice (rastlinného mlieka) ...na plnku: 10 dkg veľkých žltých hrozienok
8 dkg orechov
2 dkg kokosu
6 dkg (práškového) erytritu
1 čajová lyžica psyllium husku (Skorocel indický)
1 polievkový lyžica rumu (alebo pomarančovej šťavy)
+podľa chuti sušená pomarančová kôra, vanilka, škorica, atď. + extra vajíčko na potretie rožkov pred pečením Postup: 1. Pomiešame prvých 6 ingrediencií ("sypké zložky"). 2. Pomiešame mlieko, vajíčko, cukor/sladidlo a roztopený kokosový olej (nie horúci). 3. Spojíme zmesi a dôkladne (!) pomiešame. 4. Cesto necháme kvasiť/odpočinúť cca pol hodinu. 5. Medzitým pripravíme plnku: všetky ingrediencie dôkladne rozsekáme, pomiešame. 6. Cesto rozdelíme na 13 častí (treba odvážiť cesto a rozdeliť 13) a tvaruje 13 guliek. 7. Takisto plnku rozdelíme na 13 častí. 8. Ako na obrázku (žiaľ nie moc kvalitné fotky), rozvaľkáme cesto na oválnu formu (najlepšie medzi dvoma papiermi na pečenie) a do stredu cesta dáme plnku (v tvare valca). Zrolujeme cesto, tvarujeme, rolujeme, upravíme do tvaru rožkov.
9. Rožky poukladáme na papier na pečenie a ich povrch potrejeme vyšľahaným vajíčkom. 10. Rožky necháme odpočinúť cca 20 minút a upečieme ich v prehriatej rúre pri 180° za cca 15-20 minút. Trošku sa cesto rozprasklo pri pečení, ale ako vidíte na obrázku, žiadna estetická vada to nie je :) Keď som vyberala večer už upečené rožky z rúry, myslela som si , že kvôli prasknutiu "to nebude recept na zdielanie", ale ráno keď som ich uvidela pekne stuhnuté a ochutnala, zmenila som svoj názor :). Fakt chutia dobre, sú pekné a vôbec nie je komplikovaná ich príprava ;)

