Bezvýčitiekovské veterníky
Ingrediencie:
...na cesto:
11 dkg múky z ovsených vločiek
5 dkg kokosového oleja
sypké sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru (odporúčam steviu alebo eritrit)
3 vajíčka
1 dl vody
štipka soli
...na pudingovú plnku:
sáčok vanilkového pudingu
3,5-4 dl mlieka
sladidlo (podľa chuti)
...na smotanovú vrstvu:
250 ml smotany na šľahanie
sladidlo (podľa chuti)
+práškový eritrit na zdobenie
Postup:
1. V hrnci necháme zovrieť vodu a kokosový olej so solou.
2. Keď sa olej roztopí, prisypeme zmes múky a sladidla a uvaríme hustú kašu. Cesto sa nám začne odliepať od nádoby.
3. Odstavíme hrniec zo sporáka a k teplej zmesi pridávame už vyšľahané vajíčka, postupne a pomaly. Vždy dobre premiešame ručným šlahačom.
4. Rúru vyhrejeme na 180°C (zapneme aj funkciu prúdenia vzduchu!).
5. Na plech s papierom na pečenie čajovou lyžicou zo zmesi spravíme kopčeky. Skúšala som to aj s cukrárenským vreckom, ale konečný výsledok bol najkrajší s lyžicou.
6. Veterníky pečieme pri 180°C 15 minút, potom znížime teplotu na 160°C a dopečieme ich za cca ďalších 150 minút.
7. Medzitým pripravíme puding: podľa návodu na sáčku, avšak ak v návode píšu 5 dl mlieka, použijeme iba 3,5 dl (max. 4 dl), aby sme dostali hustý pudingový krém.
8. Takisto vyšľaháme smotanu so sladidlom.
9. Vychladnuté veterníky rozrežeme, naplníme ich čajovou lyžicou už studeného pudingu a smotany a posypeme ich práškovým eritritom.
Chutia skoro ako tie ozajstné a môžeme ich konzumovať bez výčitiek".

