Celozrnné medovníky
...hneď mäkučké a aj ostávajú mäkké, ak ich skladujete v uzavretej dóze ;)
Ja svoje medovníky neozdobujem. Niekedy strčím do cesta mandle, orechy alebo sušené ovocie, aby bola nejaká tá ozdoba :) Jednak to zdobenie cukrovo-bielkovinouvou zmesou mi moc nejde a jednak to považujem za zbytočné kalórie. Medovníky chutia výborne tak ako sú...jednoducho ich zbožňujem :D
Ingrediencie:
28 dkg celozrnnej špaldovej múky
štipka soli
3 čajové lyžice medovníkového korenia
1 čajová lyžica (bezfosfátového) prášku do pečiva
6 dkg masla
12 dkg medu
1 vajíčko
3 dkg trstinového alebo kokosového cukru
kvapky čerstvej citrónovej šťavy
+bielko
Postup:
1. Pomiešame múku, soľ, korenie a prášok do pečiva.
2. Maslo pri nízkej teplote necháme roztopiť v menšom hrnci s medom. Raz za čas pomiešame.
3. Vajíčko vyšľaháme so sladidlom a citrónovou šťavou.
4. Pomiešame medovú zmes (nech nie je horúci) s vajíčkovou, potom pridáme aj múčnu.
5. Cesto zabalíme (do sáčku) a dáme do chladničky na 30-40 minút.
7. Rozvaľkáme cesto na 0,5 cm hrúbku, vykrájame medovníky, poukladáme ich na papier na pečenie a upečieme ich v prehriatej rúre pri 180° za cca 10 minút. Povrch môžeme v strede pečenia alebo ihneď po upečení potrvieť bielkom, aby medovníky boli krajšie :)
Po vychladnutí skladujeme v uzavretej dóze.

