Cuketovo-orechová RAW nátierka

Asi každý z Vás vie, aká zdravá je RAW resp. živá strava. Živá strava je vlastne surová rastlinná strava, ktorá nie je tepelne ani chemicky upravovaná, nakoľko akákoľvek tepelná úprava alebo priemyselné spracovanie ničí výživné hodnoty. RAW pokrmy je možné pripravovať pri teplote iba do 42 °C.

Dôležitou zásadou RAW stravovania pre orechy (okrem iných) je, že ich  treba namočiť do vody na 6-24 h (v závislosti od typu orechov), aby sa ich inhibičný obsah enzýmov rozložil. Ďalej vodu na máčanie treba vyliať, a orechy/semená dôkladne opláchnuť pred použitím.

Väčšina ľudí má predsudky voči RAW stravovaniu. Verte mi, aj ja som si myslela, že z rastlinných surovín bez varenia/pečenia sa nedá pripraviť nič chutné. Odvtedy som aj ja doma vyskúšala niekoľko receptov a navštívila RAW bistrá/reštaurácie. Musím Vám povedať, že som bola veľmi prekvapená, že aké chute sa dajú skombinovať zo surovín (iba) rastlinného pôvodu a to bez varenia/pečenia.

Na dnes mám pre Vás extra jednoduchý, chutný recept na RAW nátierku ;)

Ingrediencie:

20 dkg orechov (namočíme do vody na min. 12 hodín)

10 cm póru

8 dkg jemne nasekanej mrvky

8 dkg jemne nasekanej cukety

2-3 strúčiky cesnaku

1 čajová lyžica sušenej červenej papriky

2 čajové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Soľ, čierne korenie a rasca (drvená) podľa chuti

Postup:

1.       Orechy odcedíme.

2.       Do sekáčika/mixéra dáme všetky ingrediencie a sekáme, sekáme, kým nedostaneme krémovú konzistenciu. Dochutíme podľa chuti J

Zdroj: Lénárt Gitta - Lúgosítás élő ételekkel

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

Kategórie
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now